فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 10 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم مصباحی*، عباس عباس زاده صفحه 11
    اخلاق در آموزش عالی مفهومی چند بعدی است و منشاء اثر بخشی در آن می باشد، به همین دلیل مورد توجه بسیاری از دانشگاه ها قرار گرفته است. تنوع تحقیقات در زمینه اخلاق حرفه ای پژوهشگران و مسوولین را با متغیرها و ابعاد بسیاری در این خصوص مواجه کرده، ولی به ندرت دیدگاه ها و تجارب کارکنان در مورد عوامل اثرگذار بر اخلاق حرفه ای مورد بررسی و توصیف قرار گرفته است. لذا انجام پژوهشی که با نگرشی جامع مولفه های اخلاق حرفه ای، متغیرها و روابط آنها را روشن نماید ضروری به نظر می رسد. مقاله حاضر در دو بخش به این مهم می پردازد: بخش اول به تبیین مولفه های موثر در اخلاق حرفه ای بر اساس تجارب، دیدگاه ها و ادراکات اطلاع رسان های تاثیرگذار اختصاص دارد و بخش دوم با بهره گیری از مدل سیستمی، رابطه بین متغیرهای ارائه شده در نظام آموزش عالی را نشان می دهد. این پژوهش به روش کیفی گرندد تئوری[i]در دانشگاه های شهید باهنر، علوم پزشکی، پیام نور و آزاد کرمان انجام شده است.
    روش اجرا:در این پژوهش به تحلیل محتوای مصاحبه های 37 اطلاع رسان تاثیرگذار که به شکل تئوریک[ii]و مورد مصاحبه عمیق نیمه ساختاری قرار گرفتند پرداخته شد. تحلیل داده ها از طریق درون مایه ای و مقایسه مداوم همزمان با جمع آوری داده ها انجام گرفت و پس از غوطه وری و تحلیل داده ها حدود 395کد اولیه استخراج و نهایتا تعامل نمادین بین عوامل مشخص شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه موید وجود 5 درون مایه سایه بانی شامل: 1- عوامل اخلاق فردی (استانداردهای اخلاق فردی، اعتقاد قلبی، خودکنترلی و وجدان) 2- عوامل مدیریتی (نقش الگویی مدیران، رفتار خیرخواهانه و مشارکت در تصمیم گیری) 3- عوامل سازمانی (گزینش و بکارگیری، برنامه های راهبردی اخلاق و فرهنگ سازمانی) 4-عوامل اخلاق شغلی (اخلاق آموزشی، اخلاق پژوهشی و اخلاق ارتباطی) 5- عوامل فرا سازمانی (فرهنگ، شرایط سیاسی، اعتماد عمومی و شرایط اقتصادی) و 17 درون مایه فرعیبود و در آخر روابط بین متغیرها از طریق مدل سیستمی که فرایند اخلاق حرفه ای را تحت تاثیر قرار می دهد نشان داده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق عوامل موثر بر اخلاق حرفه ای در آموزش عالی را مشخص می نماید. نکته قابل توجه اینکه مشارکت کنندگان تاکید زیادی بر درون مایه های فردی مانند وجدان کاری و نظارت الهی داشتند. همچنین مشخص شد توجه به عوامل راهبردی، نهادینه سازی و اعتماد عمومی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، آموزش عالی، کیفی
  • فریده معارفی*، طاهره اشک تراب، عباس عباس زاده، حمید علوی مجد صفحه 35
    پرستاران در جایگاه ارائه خدمت، فعالیت های خود را بر اساس ارزش های مشترکی بنا می نهندکه معمولا این ارزش ها در کدهای اخلاق حرفه ای منعکس می گردد. از آنجایی که بیماران محوری ترین عنصر در موسسات سلامت می باشند، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای پرستاران از دیدگاه ایشان انجام گردیده است تا زمینه برای توصیف وضعیت موجود و برنامه ریزی بهتر در جهت ارتقاء رعایت این کدها بیش از پیش فراهم گردد.در این پژوهش توصیفی مقطعی 210 نفر از بیماران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی جهرم شرکت داشتند که به روش سهمیه ای انتخاب شدند.ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگر ساخته روا و پایایی بود که به بررسی میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای پرستاران از دیدگاه بیماران در دو حیطه ارائه خدمات بالینی و تعهد حرفه ای بر اساس طیف لیکرت (همیشه 4 تا هرگز0) می پرداخت. میانگین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای توسط پرستاران، 92/18±67/78 درصد گزارش شد. بیشترین میانگین رعایت مربوط به کد: «احترام به حریم خصوصی بیمار» با میانگین 99/2±69/3 (از کل 0 تا 4) و کمترین میانگین رعایت مربوط به کد: «گزارش اعتراض بیمار به مسئول بخش»با میانگین 35/1±76/2 (از کل 0 تا 4) بود. با توجه به رعایت خوب کدهای حرفه ای پرستاران به نظر می رسد حفظ و ارتقاء وضعیت موجود و شناسایی علل بروز برخی کاستی ها در رعایت معدودی از کدهای اخلاق حرفه ای می بایست مد نظرمسوولین ذیربط قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کدهای اخلاق حرفه ای، دیدگاه، بیماران، پرستاران
  • حسین خاکپور *، ولی الله حسومی، مهرناز گلی، اسماء ایرانمنش صفحه 59
    «امید»در «تربیت»و «سلامت روانی»انسان نقش مهمی بر عهده دارد. از نظر قرآن «رجا»(امید) انبساط سرور در دل به جهت امر محبوب است؛ در صورتی که انسان بسیاری از اسباب رسیدن به محبوب را تحصیل کرده باشد و به آرامش قلبی برسد.
    هدف از این مقاله بیان کارکردهای تربیتی امید و نقش آن در سلامت و بهداشت روان است. لذا به روش توصیفی تحلیلی با رویکردی قرآنی روایی، مبانی و عوامل ایجاد امید را بررسی و نتیجه گیری می کند که از نظر قرآن «امید»به واسطه دو رویکرد شناختی و رفتاری حاصل می شود. انسان از «خودشناسی»به «خداشناسی»رسیده و این باعث «خودباوری»و «خدامحوری»می گردد. شخص تکیه به هست نمای هستی دارد و اگر آن را با رویکردهای رفتاری مثلعمل صالح همراه نماید، به امیدی پایدار دست یازیده است.
    از نگاه قرآن «امید»در بعد تربیتی عامل تحرک و باعث عمل می باشد که بازده کار را بالا برده، باعث تقویت قدرت صبر، حس شادکامی، کارایی، کاردانی و... می گردد که همه اینها سلامت روانی انسان را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: امید، رجاء، تربیت، سلامت روان، قرآن
  • رحیم خدایاری زرنق، محمود عباسی*، جلال عربلو، خورشید مبصری، سوگند تورانی، ور اسماعیلی صفحه 87
    پایه و اساس فرهنگ هر سازمانی ارزش های آن سازمان می باشد و زیربنای همه ارزش ها در سازمان ارزش های اخلاقی است. این ارزش ها به استقرار و حفظ استانداردهایی کمک می کند که می تواند بر هدایت افراد به سوی اقداماتی که برای سازمان مطلوب است تاثیر بگذارد. امروزه رعایت اخلاق و حفظ ارزش های اخلاقی به صورت یکی از مهم ترین پدیده هایی درآمده است که در بیشتر سازمان ها مورد توجه قرار می گیرد. به دلیل وجود خلاء در زمینه بررسی وضعیت محیط اخلاقی در بیمارستان ها، انجام پژوهشی در این خصوص ضروری به نظر می رسد.این مطالعه توصیفی و مقطعی در سال 1392 در بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران انجام شد که از بین آنها 4 بیمارستان جنرال انتخاب شدند و 180 نفر از پرستاران و شاغلین مرتبط پاسخ دهندگان به پرسشنامه پژوهش بودند. برای این کار پرسشنامه ارزش های اخلاقی لاول ترجمه الوانی پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. 170 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند که 69 درصد آنها مونث با میانگین سنی 36 سال و میانگین سابقه کاری 12/5 سال بودند. میانگین کل وضعیت ارزش های اخلاقی 25/33 از مجموع 45 به دست آمد که طبق دستورالعمل تفسیر پرسشنامه در مرز بین متوسط تانسبتا ضعیف قرار دارد. با توجه به وضعیت نه چندان مطلوب ارزش های اخلاقی در این بیمارستان ها، مسئولین نظام سلامت کشور باید به مثلث آموزش (اخلاق در بیمارستان ها)، نگرش راهبردی (اخلاق در نظام سلامت) و جبران عادلانه خدمات به عنوان کلید بهبود و توسعه اخلاق در نظام سلامت توجه ویژه داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، اخلاق حرفه ای، بیمارستان، پرستاران، تهران
  • سید مجتبی رضوی طوسی* صفحه 113
    نظرسنجی حاضر با هدف بررسی آگاهی شهروندان 18 سال و بالاتر تهرانی درباره «جایگاه روابط خویشاوندی و صله رحم در تعاملات خانوادگی روزمره» اجرا شده است. جامعه آماری ساکنین شهر تهران بوده و نمونه های این طرح از بین شماره تلفن های مناطق 22 گانه شهرداری شهر تهران به صورت تصادفی و متناسب با جمعیت هر منطقه (با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای) انتخاب شده است. این پژوهش با حجم نمونه 400 نفری انجام شده و برای تحلیل داده ها از روش آمارهای توصیفی و استنباطی استفاده به عمل آمده است.
    یافته های تحقیق نشان دادند که 6/65 درصد از پاسخگویان از طریق دیدارچهرهبه چهره، 1/26 درصد به صورت تلفنی، 6 درصد از طریق پیامک و 1 درصد از طریق ارسال نامهوایمیل با یکدیگر در ارتباط هستند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که 6/31 درصد از پاسخگویان حداقل هفته ای یکبار، 6/23 درصد هفته ای چند بار، 3/22 درصد هر روز، 3/14 درصد ماهانه، 5/5 درصد هرچند ماه یک بار و 2 درصد سالانه به دیدار فامیل درجه یک شان می روند. همچنین 3/0 درصد اصلا به دیدار فامیل درجه یک نمی روند و 5/0 درصد از پاسخگویان زمان دیدارشان مشخص نیست.
    نتایج بدست آمده حاکی از این است که 5/95 درصد از پاسخگویان معتقدند که میزان صله رحم و روابط و دید و بازدیدهای خانوادگی در جامعه کمتر شده است. 8/40 درصد از پاسخگویان علل کاهش صله رحم در جامعه را مشکلات اقتصادی و گرانی می دانند. 9/18 درصد گرفتاری و مشکلات زیاد مردم، 6/12 درصد نداشتن وقت و مشغله کاری زیاد، 9/9 درصد چشم و هم چشمی، حسادت، تجمل گرایی و زیاده خواهی مردم، 8/6 درصد پیشرفت فناوری و مدرن شدن زندگی و افزایش ارتباطات پیامکی، 3 درصد کم شدن محبت میان مردم، 2/2 درصد طولانی شدن راه ها و ترافیک و 9/1 درصد دوری مردم از اسلام و کمرنگ شدن عقاید دینی را از عوامل اصلی کاهش روابط خویشاوندی بیان کرده اند.نتایج نشان داد که از بین 65 درصد پاسخگویانی که گفته اند صله رحم را از طریق دیدار چهره به چهره انجام می دهند، اکثریت آنها یعنی 6/33 درصد روزهای تعطیل را برای این کار انتخاب می کنند. نتایج تحلیل رگرسیون درباره عوامل موثر بر میزان عمل به صله رحم نشان می دهد که ضریب همبستگی چندگانه میزان عمل به صله رحم با ترکیب خطی متغیرهای برخورداری از حمایت اجتماعی و نگرش مثبت نسبت به صله رحم معادل 23/0 است.
    کلیدواژگان: صله رحم، روابط خویشاوندی، حمایت اجتماعی
  • محسن جاهد صفحه 161
    رفتاری که ما آدمیان با حیوانات داریم موضوع شاخه ای از اخلاق کاربردی است که آن را اخلاق حیوانات می نامند. در اخلاق حیوانات رویکردهای گوناگونی وجود دارد: رویکرد تحلیلی، رویکرد قاره ای، رویکرد پراگماتیستی و رویکرد الاهیاتی. از سوی دیگر فیلسوفان اخلاق نظریه های کلاسیک اخلاق را در این حوزه به کار گرفته و در خصوص حیوانات موضع گیری کرده اند. در یک تقسیم بندی کلی این نظریات در دو دسته جای می گیرند: (1) نظریه های مستقیم (2) نظریه های غیر مستقیم. ذیل نظریه های غیر مستقیم، نظریه های کانتی و قرارداد اجتماعی قرار می گیرند و نظریه های مستقیم خود به دو دسته تقسیم می شوند: نظریه های قائل به برابری انسان و حیوانات و نظریه های قائل به عدم برابری. پژوهشگر حوزه اخلاق حیوانات با آگاهی از رویکردها و نظریه های موجود، آن ها را در موضوعات جزیی تر این حوزه - همچون آزمایش بر روی حیوانات، استفاده از آن ها در باغ وحش ها و سیرک ها و... - به کار خواهد برد. نوشتار حاضر در پی آن است که چارچوب های اصلی شاخه اخلاق حیوانات را به اجمال معرفی و پیشنهادی در مورد بهترین رویکرد برای جامعه ایران ارایه نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق حیوانات، رویکردها، نظریه ها
|
  • Page 11
    Since the field of behavior in supreme education is a multi-dimensional concept and it is the source of effect in it، it has become the focus of attention in a lot of universities. The variety of research in the field of professional behavior has caused researchers and those in charge to face a lot of variables and aspects regarding it. But very rarely the employers’ viewpoints and experiences about influential factors on professional behavior has been investigated. Hence، it is vital to carry out an investigation which clarifies the variables of professional behavior and the relationship among them alongside a comprehensive insight. The present study considers this issue in two parts. The first part comprises determining influential variables in professional behavior based upon experiences، viewpoints، and understandings of key informants; and the second part، employing a systematic model، indicates the relationship between the presented variables in supreme education policy. This research has been carried out in Shahid- Bahonar University، Medical Sciences، Payame Noor and Azad University of Kerman using a grounded theory method.
    Method
    In this research the content of the interviews of 37 key informants were analyzed theoretically and semi-structurally. The analysis of data was done in a thematic way in line with simultaneous and continuous comparison with data collection; afterwards 395 primary codes were extracted after plunging and analysis of data.
    Findings
    The findings of this study confirms the existence of 5 shading themes and 17 subordinate themes including: 1. Individual ethic factors (individual ethical standards، deep belief، self-control، conscience)، 2. Management factors (model roles of managers، benevolent behavior، cooperation in making decisions)، 3. Organizational factors (selection and implementation، strategic ethical plans، organizational culture)، 4. Factors of occupational ethics (educational ethics، research ethics، and communication ethics) 5. Factors beyond organizations (culture، political conditions، public confidence، financial conditions); and at last، the relationships between variables were indicated through system model which affects the process of professional behavior.
    Conclusions
    The results of this study specify the influential factors on professional ethics in supreme education. The point of high significance is that participants focus highly on individual themes such as job conscience and divine supervision. Considering the field of strategic factors، Institutional and public confidence are of considerable significance.
    Keywords: Professional ethics, supreme education, qualitative
  • Page 35
    Considering providing services, nurses establish their activities based on shared ethical values which are reflected in the professional codes of ethics. Since patients are the cornerstone of health organizations, the present study has been conducted aiming at determining the level of compliance of codes of professional ethics to provide the context to describe current situation and better planning to enhance compliance of these codes. In this cross - sectional study, 210 patients from Jahrom University of Medical Sciences participated which were selected using randomized quota sampling. The data collection tool was a valid and reliable researcher-made questionnaire that investigates compliance of codes of professional ethics by nurses in two fields of clinical services and professional commitment based on Likert scale (1 = never to 4 = always). The mean of compliance of codes of professional ethics by nurses was reported 78.67± 18.92.The highest compliance mean was associated to the code "respecting patient's privacy while caring" with mean 3.69±2.99 (total of 0 to 4) and the lowest mean compliance was associated to the code "report of the complaint of the patients to the ward head" with mean 2.76 ± 1.35(total of 0 to 4). With respect to good compliance of codes of professional ethic by nurses, it seems that preserving and promoting present situation and identifying the causes of the occurrence of some shortcomings in the compliance of codes of professional ethics by nurses must be considered by the relevant authorities.
    Keywords: Codes of Professional Ethics, viewpoint, Patients, Nurses
  • Page 59
    Hope" has an important role in human "education" and "mental health". In Quran view "Raja" (Hope) is for expansion of joy in the heart for beloved matter, if a person has obtained more of its preparation to reach to beloved and get the heart peace. The purpose of this article is expression of educational function of "Hope". So, in descriptive- analytical method and with Quran- Narrative approach studies the principles and factors of "Hope" and concludes: In Quran view, "Hope" is achieved because of two approaches: cognitive and behavioral. Humans with "self-biology" reach to "God biology", and it causes: "self believe" and "God- centered". In Quran view, "Hope" in educational dimension is mobility factor and causes the action that raises the efficiency and makes: strengthening of patience might, sense of happiness, efficiency, training and … that all of them are associated with human mental health.
    Keywords: Quran, Hope, Raja, Training, Mental health
  • Page 87
    Values in each organization consists its foundation of culture and baseof all values is moral values. These values assist to establishing and maintaining standards that affecting on guiding persons to affairs that are useful for the organization. Today ethics and moral values have become one of the most important phenomenons that are considered in most organization. Due to the lack of study about status of moral values in hospitals, research in this field is necessary. This study is descriptive and sectional that executed inhospitals attached to Tehran and Iran university of medical sciences. Four general hospitals and 180 nurses and related persons were selected and Lavel’s moral values questionnaire that was translated by Alvani was used after its reliability and validity was accepted. 170 persons answered the questionnaires that 69% were female with an average age of 36 years and an average experience work of 5/12 years. Total average of the status of moral values was 33/25 from 45 that was between middle andparty weak. As thestatus of moral values is not so favorable in hospitals, the responsibilities of Health System should pay attention to education (ethics in hospitals), strategic view (ethics in health system) and fair compensation for services as a key for promoting and developing ethics in health system.
    Keywords: Moral values, Professional Ethics, Hospital Nurses Tehran
  • Page 113
    This survey conducted with purpose of investigating “status of kinship relations and [seley-rahem] in everyday family relationship”. Study population is 18 age above of Tehran citizens. Sample size was 400 person that obtained with Cochran formula.Results indicate that 56.6 percent of respondents have relationship with relatives through face to face relation, 26.1 percent through phone, 6 percent of them through message and 1 percent through emailing and enveloping letter have relations with family and relatives. Also finding show that 31.6 percent of respondents visit close relatives at least once a week, 23.6 percent more times in a week, 22.3 percent every day, 14.3 percent monthly, 5.5 percent once in two or more month, 2 percent once in a year and 3 percent of respondents never visit the relatives. Results indicate that 95.5 percent of sample study believes that the visiting relatives and [seley-rahem] have been decreased. 40.8 percent of respondents said that cause of decreasing relationship with relatives is economic problems and increasing costs, 18.9 percent of them involvement and everyday life problems, 12.6 of them percent having not more free times, 9.9 percent increasing envy and jealousy and immoderation and indulgence, 6.8 percent of them thechnogical advancements and modernizing the life and increasing relations through message, 3 percent of them lowering amour between people, 1.9 percent weakness of religiosity are causes of lowering relationships between relatives.Findings show that 33.6 percent of 65 percent of peoples that visit close and face to face said that have relationships with relatives in holidays.Result of regression analysis show that affecting factors (positive attitude on seley-rahem and achieving social support) in degree of relationship with relatives have explained 23 percent of total correlation.
    Keywords: seley, rahem, relative relations, social support
  • Page 161
    How we treat animals is a subject of one branch of applied ethics called animal ethics. there are several approaches in animal ethics: analytic, continental, pragmatic and theological. On the other hand, ethicists have applied classic theories of ethics in this field and have taken up a position on animals. these theories are placed on two groups: (1) direct theories, (2) indirect theories. Kantianism and social contract are samples of indirect theories. Direct theories divided into two groups: theories believe in equality of animals and human beings, and theories believe in inequality. Researcher in ethics that aware of these approaches and theories applies them in particular subjects - like experiment on animals, using them in zoos and circuses, .... This essay intends to introduce these main frames in animal ethics, and suggests the best approach for society of Iran.
    Keywords: animal ethics, approaches, theories, the best approach for Iran